MatchningsKorsord

En lite annorlunda typ av korsord


Beskrivning

Ett matchningskorsord kan lösas som ett klassiskt korsord förutom att placeringarna av svaren inte är angivna - för det är svaren som ska peka ut placeringarna. När du tror dig ha hittat lösningen på en nyckel så skriver du in ordet i ett inmatningsfält så placerar datorn in ordet om det passar med siffrorna i mönstret. Om du löser korsordet på papper får du själv utföra översättningen till siffror och sedan matcha mot mönstret. För att göra det enklare finns för varje nyckel angivet längden på svaret. Som korsordslösare är man ju van att få veta hur på tecken svaret ska bestå av.

Ett alternativt lösningssätt är att försöka översätta siffrorna i mönstret till ord och sedan se om passande nycklar finns. Det går att hitta lösningen utan nycklarna men till slut måste ändå en kontroll göras eftersom en sifferkombination kan motsvaras av flera ord.

Det normala är nog att du använder en kombination av de båda lösningssätten. För att illustrera hur interaktiv lösning går till ges här ett exempel (startas i ett nytt fönster).
  1. Ta fram korsordet genom att klicka på exempel ovan. Om du vill ha större text så håll ner Ctrl-tangenten och tryck på +. Detta kan upprepas flera gånger. För att få mindre text tryck istället på -.
  2. Klicka på nyckeln "Ingår i SAOL (3)". Nu markeras samtliga ord med 3 bokstäver i mönstret
  3. Skriv ORD i inmatningsfältet. Ordet ORD läggs in på sista raden i mönstret. Det faktum att ORD läggs in innebär inte att det nödvändigtvis är det rätta ordet, bara att det matchar mönstret. Det finns inget facit inbyggt i korsordet.
  4. Klicka på nyckeln "Uppstickare (2)" och skriv ÅS i inmatningsfältet. Ordet läggs inte in i mönstret. Istället visas ett meddelande som anger att ordet passar på mer än ett ställe.
  5. Klicka på nyckeln "Killekort (5)" och skriv in HUSAR.
  6. Klicka åter på nyckeln "Uppstickare (2)" och skriv ÅS i inmatningsfältet. Ordet läggs nu in i mönstret.
  7. Klicka åter på nyckeln "Ingår i SAOL (3)". Ordet ORD visas i inmatningsfältet.
  8. Tag bort ordet ORD genom att klicka på Återställ. ORD tas nu bort från mönstret och tidigare siffror återinsätts.
  9. Om du vill ta en paus i lösandet kan du klicka på Spara för att spara inmatade ord. När du sedan återupptar lösandet klickar du på Hämta. Varning ! Orden sparas i en "kaka". Datorn har ibland en förmåga att äta upp kakor så det kan finnas risk för att det sparade försvinner.
  10. Om du vill ha lite omväxling kan du klicka på Byt bakgrund så kanske du hittar något mer passande bakgrundsfärg.
  11. Genom att klicka på Skriv ut... kan du skapa en kopia av korsordet anpassad för utskrift. För att få de svarta rutorna korrekt utskrivna måste "Skriv ut bakgrund..." vara valt annars ersätts de av ¤-tecken. Se Teknisk information.
Synpunkter kan lämnas via e-post.

Tillblivelsehistoria

Grundidén till MatchningsKorsord föddes för många års sedan. Jag experimenterade som gymnasist med olika korsordtyper bl a "7-talKrypto" och "AdressKrysset".

"7-talsKrypto" är som ett Matchningskorsord men utan nyckelord. Svagheten i denna variant är att det är i stort sätt omöjligt att skapa ett korsord med en entydig lösning om man inte begränsar sig till ett visst ämnesområde.

"AdressKrysset" är uppbyggt på nyckelord och har som idé att nyckelsvaren skall ge placeringen i mönstret. För att åstadkomma detta tilldelas bokstäverna siffervärden som adderas varvid summan används som "adress" i mönstret. Svagheten här är att det blir arbetsamt att hålla på översätta och addera.

På våren 2009 skaffade jag mig sent om sider en mobiltelefon och kom då i kontakt med SMS och inmatning med T9-funktionen. T9-funktionen samlar på knapptryckningar (2 - 9) och försöker att bilda ord av dessa precis som i "7-talsKrypto". Detta fick mig att börja fundera på mina gamla korsordsvarianter. Nu såg jag att siffrorna i ett "7-talsKrypto" i sig bildar "adresser" till orden. Det är alltså helt onödigt att utföra någon summering för att få funktionen som jag eftersträvade i "Adresskrysset". MatchningsKorsordet var fött.

Termen "matchning" har jag hämtat från Wikipedias beskrivning av T9-funktionen. T9-funktionen använder sig av en ordkatalog som inmatade siffror matchas emot. Ett tag tänkte jag använda mobiltelefonernas översättning av siffror till bokstäver (2=ABCÅÄ, 3=DEF etc) och kalla det T9-Korsord. Detta föll dock dels på att det är lite trist om man kan använda mobiltelefonen för lösningen och dels på att jag på nätet hittade ett "T9 crossword" med en helt annan uppbyggnad.

Tabellen som jag nu använder för översättning av siffor-till-bokstäver innehåller 6 siffror. Det tycker jag ger en rätt bra balans mellan de båda lösningssätten nyckel-till-ord och siffror-till-ord när det gäller svårighet.

Bo Karlsson, Täby